Použitie: Kvapalný vápenatý koncentrát. Je určený na preventívne a kuratívne odstraňovanie deficitu vápnika u pestovaných poľnohospodárskych kultúr, hlavne ovocných drevín, vinnej révy a niektorých druhov zeleniny.
Dávkovanie: Aplikuje postrekom na listy ošetrovaných rastlín, avšak je možné ho používať aj na aplikáciu do pôdy. V prípade mimokoreňovej – foliárnej aplikácii sa odporúča používať 1 – 1,5 %nú koncentráciu v aplikačnom roztoku. Maximálna koncentrácia by nemala byť vyššia ako 2 %.
Balenie: 10, 50 a 1000 l kontajner
Zloženie:
Obsah vápnika (CaO) min: 17 %
Obvykle obsah CaO 245 gr/lit
pH roztoku: okolo 7,0
Merná hmotnosť: 1250-1310 kgm-3
Prečo potrebujú rasltiny vápnik?
Vápnik - Stará sa o dobrú pôdnu štruktúru a je potrebný pri tvorbe stien buniek. Na rozdiel od iných živín, rastlina si ukladá vápnik vo svojom organizme trvalo. Používa ho ako stavebný materiál najmä pri tvorbe drevnatých pletív a koreňov. Zvlášť náročné na vápnik sú v kôstkoviny, pre ktoré je základným stavebným materiálom pre tvorbu kôstok. Často sa stáva že v kyslej pôde pri nedostatku 9 kremíka v plodoch nevytvoria kôstky. Pri nedostatku vápnika korene rastú pomaly, vytvárajú málo bočných korienkov a koreňového vlásia. Nedostatkom vápnika trpia rastliny na kyslých často zamokrených a málo prevzdušnených pôdach. Takéto pôdy treba vápniť, prípadne odvodniť. Nadbytok vápnika zabraňuje rastlinám prijímať fosfor, železo horčík a ďalšie prvky. Na vonkajšom vzhľade sa nedostatok aj prebytok vápnika prejavuje rovnako – chlorózou (blednutím pletív rastlín).
zdroj: Výživa a hnojenie, Ing.Ivan Kuric, PhD.